Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady WE (dokładnie XII załącznika II nr 852/2004/WE z dnia 29.04.2004) jesteś zobligowany prawnie do przeprowadzenia szkolenia pracowników, a później nadzoru przestrzegania i stosowania zasad HACCP. Dotyczy to każdej gałęzi rynku produkcji i obrotu żywnością. W celu zabezpieczenia bezpieczeństwa produkcji żywności, konsekwencje za nieprzestrzeganie tych zasad ponosi pracodawca. Kolejnym wymaganiem jest prowadzenie dokumentacji szkoleń, instruktaży i kursów dotyczących tematu HACCP. Należy pamiętać również o archiwizacji tychże dokumentów.
Twój zakład pracy powinien zostać zorganizowany zgodnie z panującymi normami HACCP. Jest to skrót od angielskiej nazwy HAZARD ANALYSIS AND CRITICAL CONTROL POINTS, co tłumaczy się: analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli. Dotyczy to początkowej organizacji zakładu jak i jego działania, ponieważ każda zmiana w technologii produkcji wymaga odrębnego szkolenia.
Na usta "ciśnie się" odpowiedź: w trosce o konsumenta, jednakże problem jest o wiele bardziej złożony. Zasady te powstały z myślą o pracownikach, konsumentach i samych pracodawcach. W skrócie rzecz ujmując, ważne jest to, aby na każdym etapie produkcji lub obrotu żywności przestrzegane były zasady higieny opisane w HACCP. Wyodrębnia się dwa dodatkowe dokumenty: GHP, czyli Dobra Praktyka Higieniczna (Good Hygienic Practice) i GMP: Dobra Praktyka Produkcyjna (Good Production Practice). Zasady i reguły umieszczone w HACCP są dostosowane do konkretnej działalności zajmującej się produkcją lub obrotem żywności. Mówiąc prościej inne zasady dotyczą sklepu spożywczego, inne restauracji, a jeszcze inne magazynu. Niewątpliwie przyda się profesjonalna pomoc we wdrożeniu owych reguł w funkcjonowania Państwa zakładu pracy. Chętnie pomożemy, a z naszą szczegółową ofertą możecie Państwo zapoznać się w zakładce "Oferta"